Дослідження Рахівського типу карпатських бджіл на гірських пасіках Рахівського району продовжуються.

В горах Рахівщини карпатські бджоли постійно приваблювали дослідників і завжди фахівцям приносили приємні сюрпризи та добрі результати.

В липні-серпні та вересні 2019 року за підтримки керівників Рахівської районної державної адміністрації, Рахівської районної ради та Рахівської міської ради, Басараби П. В., Дан В.І., Медвідь В.В. було продовжено пошуки високопродуктивних ліній рахівського типу карпатських бджіл, фахівцями інституту бджільництва ім. П.І. Прокоповича, разом з Рахівською районною спілкою пасічників “Говерла”.

карпатські бджоли рахівський-тип

При підготовці експедиції фахівці інституту радились зі членами Рахівської районної спілки пасічників, головами міста, сільських та селищних рад, начальником відділу сільського господарства Кобаса Н.Ю. по різних деталях роботи експедиції.

Останні дослідження пасік проводились ще в 2002 році, під опікою В.А.Гайдара.

З метою підвищення ефективності досліджень на пасіках відбирали матеріал (бджіл) а самі дослідження вже продовжили  в лабораторії. Під час попередньої експедиції дослідження здійснювались безпосередньо на пасіках, що забирало багато часу, хоча попередні результати були відомі вже на місці. Врахувавши попередній досвід експедиції 2002 року вирішили на пасіках відбирати матеріал по характерних ознаках. З  сімей, на пасіках які відповідали рахівському типу карпатських бджіл відбирали тільки матеріал для досліджень, а кінцеві дані аналізувати після досліджень в стаціонарній лабораторії.

Місцями пошуків визначили долини річок Біла Тиса, Чорна Тиса, Лазещина, Говерляна та вибірково долину річки Тиса від м.Рахів до с. Ділове і далі вздовж українсько-руминського кордону до смт. Великий Бичків.

Було досліджено кілька десятків пасік в населених пунктах та присілках – Рахів, Розтоки, Відричка, Павлик, Вовчий, Богдан, Довге Поле, Луги, Усть-Говерла, Білин, Кваси, Свидовець, Ясіня, Стебний, Лопушанка, Лазещина, Чорна Тиса, Ділове, Луг, Бичків…

Вивчались пасіки на півдні, заході, півночі під найвищими вершинами України горами Говерла, Петрос, північ, схід та південь від гори Близниця.

В експедиції 2019 року рахівських бджіл вивчали працівники інституту бджільництва ім. П.Прокоповича —  Керек Степан Степанович, Мерцин Іван Іванович, Папп Віктор Васильович, Керек Павліна Іванівна, Кізман Алла Альбертівна, голова Рахівської районної спідки пасічників «Говерла» Волощук Василь Васильович, та волонтер з Канади (штат Онтаріо) Річардсон Тетяна.

В жовтні- грудні цього року спробую ознайомити пасічників з матеріалами роботи експедиції на сторінках українських часописів (за згодою редакторів).

Голова Рахівської районної спілки пасічників «Говерла»                            Василь  Волощук

 

карпатські бджоли рахівський тип

карпатські-бджоли рахівський тип

карпатські бджоли-рахівський тип

карпатські бджоли-рахівський-тип

карпатські-бджоли-рахівський-тип

карпатські-бджоли-рахівський_тип

карпатські-бджоли_рахівський_тип

карпатські-бджоли рахівський тип

карпатські_бджоли_рахівський_тип

карпатські-бджоли_рахівський-тип

 

Відео: продовження експедицій по пошуку Рахівського типу карпатських бджіл на Рахівщині в 2019 році.

Коментарі заборонені.

free counters