У м.Рахів проведено семінар на тему: “Необхідність термінових заходів спрямованих на збереження унікального Рахівського типу карпатських бджіл в місцях природнього поширення – гірських пасіках Рахівського району”.

«Ми втратимо карпатську бджолу» В. Губін
зав. кафедрою з бджільництва Московської сільськогосподарської акад..ім. Тімірязєва

                                                              цит. виступ В.Пилипенка 08.12.2012р. м.Рахів

Вітаємо пасічників Рахівщини

Вітаємо пасічників Рахівщини

8 грудня 2018р., у Рахові, відбувся семінар пасічників району, під час якого, спільно з сивочолими вченими-корифеями та молодими науковцями галузі, йшлося про першочергові заходи, спрямовані на збереження Рахівського типу карпатських бджіл. У заході також взяли участь голови районної ради Василь Дан, Рахівської міської, Ясінянської та Велико-Бичківської селищних рад Віктор Медвідь, Едуард Зелінський, Йосип Божук.

Більшість досвідчених пасічників України на власному досвіді неодноразово переконувались в необхідності розведення для результативної роботи аборигенних порід українських бджіл. Висновки та біль В. Губіна стосовно Рахівського типу карпатських бджіл, зроблені в середині 20-го століття, не втратили актуальності і сьогодні.

На жаль, чимало початківців або навіть пасічників із стажем, під впливом реклами, розводять різні модні породи, які не пристосовані до умов України та наносять шкоду не тільки горе-експериментаторам, але і пасікам колег, які розташовані поруч у населених пунктах та на кочівлях. Результати подібних експериментів призводять до того, що в радіусі льоту бджіл, через кілька років пасічники залишаються без меду, а часом і без комах. Нічого не вдієш – мода дорога річ і скороминуча.

Учасники семінару з теплотою зустріли виступ Віктора Пилипенка, який не відвідував Рахівщину біля сорока років. У 1966-1979-х роках він працював керівником першого бджолорозплідника карпатських бджіл, постійно відбирав кращі сім’ї на різних пасіках району, від яких пішли відомі лінії карпатянки. Відібрані бджолосім’ї розмістили в Діловому, Косівській Поляні та Рахові, із яких (1966 р.) пішли відомі бджолярам СРСР, Європи та більшості країн світу лінії карпатських бджіл: 41, 48, 78, 88, 104, а осінню цього року із урочища Вовчий Грунь добавилась ще 198-ма лінія. Відбір карпатських бджіл тоді проводили працівники Закарпатської обласної контори бджільництва разом з науковцями Московської сільськогосподарської академії ім. Тімірязєва. Велика подяка цим скромним фахівцям – І. А. Мерцину, В. П. Пилипенку, І. А. Гуманову, та І. К. Давиденку.

Пан Пилипенко виступив з доповіддю на тему «Історія вивчення карпатських бджіл». Він пригадав багато різних робочих, часом кумедних реалій того періоду, підкресливши, що на унікальну цінність бджіл «Подкарпатської Русі» (сьогодні – територія Закарпатської області) ще в далекому 1825 році звертав увагу вчений-будитель Олександр Духнович. Роботи із карпатськими бджолами продовжувались в 1918-1939 роках, в період, коли Закарпатська область входила до складу Чехословацької республіки.

Як завжди цікаво, з корисною інформацією виступив кандидат сільськогосподарських наук Василь Гайдар з доповідями: «Нове у боротьбі з кліщем Вароа» та «Розповсюдження бджіл Бакфаст на Україні – диверсія проти вітчизняного бджільництва». Василь Антонович привів численні відгуки та факти із своєї багаторічної практики. В післявоєнний період керівники лісгоспів, а пізніше новостворених колгоспів примушували використовувати кавказьких бджіл, яких планово розсилали по СРСР в т.ч. на Закарпаття. Більшість професійних пасічників переконавшись, що кавказькі бджоли працюють гірше місцевих середняків та ще погано зимують, всіляко відмовлялись підселяти кавказьких бджоломаток в бджолосім’ї карпатських бжіл. Негативний вплив кавказьких бджіл на пасіках України відчувається до цього часу. П. Гайдар дав низку практичних порад пасічникам та відповів та численні запитання.

Запитань до В.Гайдара, В.Пилипенка, В.Паппа було багато, як під час виступів, так і після перерв на каву-брейк.

Виступи Віктора Паппа стосувалися актуальних тем: «Сучасні технології рентабельного бджільництва» та «Необхідність збереження та чистопородного розведення Рахівського типу карпатських бджіл у Рахівському районі». В своїх виступах Віктор Васильович звернув увагу на конкретні першочергові заходи в даному напрямку. Для того, щоб продовжити дану роботу він, спільно з автором цих рядків, організатором семінару домовились провести робочу нараду з практичними заняттями в першій половині 2019 року, додатково запросивши ведучих співробітників із інституту бджільництва ім.. П. Прокоповича.

Саме тому напрошується висновок, щоб знову не наступати на ті ж граблі, бджолярам району необхідно йти вперед та працювати на випередження, а не після завданої шкоди знову десятки років боротись із наслідками, внаслідок завезення на гірські пасіки району бакфастів, італьянок, кавказянок та інших модних порід бджіл, непристосованих до умов гірської Рахівщини та України. Не варто губити свій золотий природній ресурс та не міняти його на що попало, гірше, та ще по ціні золота.

Також пасічники мали змогу обмінятись думками, отримати корисні поради з проблемних питань бджільництва від доповідачів, редакторів журналів: «Українських пасічник» (М. Осташевський), «Бджоляр» (О. Коцюмбас), «Пасічник (О. Тимощук), досвідченого пасічника з Тячівщини В.Дочинця, фахівцями з штучного осіменіння бджоломаток з Львівщини – сімейною командою Богдана Болюбаша, придбати по помірних цінах різний бджолоінвентар із магазину Євгенії Гайдар.

По закінченню семінару присутніх чекав шведський стіл.

Даний захід проведено за підтримки депутата Верховної Ради України Василя Петьовки та Рахівського міського голови Віктора Медвідя.

Василь ВОЛОЩУК,

голова Рахівської районної спілки пасічників «Говерла».

виступає В.Пилипенко м.Рахів 08

виступає В.Пилипенко м.Рахів 08

пасічники Рахівщини семінар Рахів 2018

пасічники Рахівщини семінар Рахів 2018

вітає В.Медвідь

вітає В.Медвідь

привітання В.Дана

привітання В.Дан

пасічники Рахівщини 2018

пасічники Рахівщини 2018

Василь Антонович Гайдар м.Рахів 2018

Василь Антонович Гайдар м.Рахів 2018

виступає О.Коцюмбас

виступає О.Коцюмбас

пасічники Рахівщини

пасічники Рахівщини

семінар бджолярів Рахівщини 2018

семінар бджолярів Рахівщини 2018

виступає Віктор Папп

виступає Віктор Папп

виступає О.Тимощук

виступає О.Тимощук

робота семінару по Рахівському типу карпатських бджіл м

робота семінару по Рахівському типу карпатських бджіл м

Розмова Осташевський М. та Пилипенко В.

Розмова Осташевський М. та Пилипенко В.

перерва під час семінару пасічників Рахів 2018

перерва під час семінару пасічників Рахів 2018

пасічники-ветерани Рахів 2018

пасічники-ветерани Рахів 2018

збережемо Рахівський тип карпатських бджіл

збережемо Рахівський тип карпатських бджіл

Матеріал додається та оновлюється.

за матеріалами www.apiscarpatica.com карпатська бджола

Коментарі заборонені.

free counters