Як боротись з осами та шершнями на пасіці.

Влітку 2017 року, коли достигла пізня червона смородина, звернув увагу, що в одному із нуклеусних вуликів поселились оси, а в іншому порожньому вулику шершні. Шкідники нападали на бджіл, у виставлені мною пастки майже не попадались. Потрібно було з цими небажаними «квартирантами» щось робити, щоб до осені не нанесли серйозної шкоди бджолам. Мені порадили задути в осине гніздо дихлофос, що я і зробив. Проте інтенсивність льоту осів після декількох процедур майже не зменшилась. Потрібно було знайти інший більш ефективний спосіб.

Після багатьох порад вирішив осине гніздо обпалити паяльною лампою. Нуклеусний вулик стояв збоку і загрози щось підпалити не було. Даний спосіб дозволив мені знищити дорослих комах, але після того як розібрав гніздо, побачив велику кількість різного віку черви. Незважаючи на брак часу, сходив до будинку за фотоапаратом та сфотографував гніздо, яке було трохи пошкоджено вогнем та мною, коли витягував його із вулика. Розібравши гніздо, порахував, скільки було черви в непошкоджених осиних щільниках. Після підрахунку уявив скільки шкоди тільки мешканці даного осиного гнізда нанесли і могли нанести бджолам. В осиному гнізді нарахував більше 700 личинок різного віку. Уявімо собі осині гнізда на горищах, різних сараях, які ми не знищуємо. Скільки шкоди вони наносять нашим бджолам?

Набравшись досвіду, поділився інформацією із колегою – сусідом
Іваном Васильовичем і спільно вирішили знищити гніздо шершнів. Я добре одягнувся, надів на лице захисну маску, взяв паяльну лампу та пішов дуже рано палити біля льотка шершнів, які здається літали і вночі, тільки не так інтенсивно. Зробивши кілька заходів за 3-4 години, я справився із льотними шершнями, а молодняк знищив розібравши вулик. Позбиравши обпалених шершнів, ми нарахували більше 500 штук, перерахували спільно по частинах різновікову черву, нарахували біля 800 штук. Зрозуміло, що оси і шершні відіграють певну роль у природі, але їх сусідство на пасіках наносить значну шкоду бджолам.

P. S. Якщо хтось буде знищувати осині та шершнів гнізда паяльною лампою, обов’язково дотримуйтесь правил протипожежної безпеки – в жарку суху літню спеку, користуватись даним приладом дуже небезпечно. В інтернеті можна знайти інші способи знищення даних шкідників, кожен може підібрати такий, що більш підходить до конкретного місця, конкретної ситуації.
Василь Волощук,
м. Рахів

На фото: достигла смородина на пасіці, цілі та розібрані гнізда шершнів та ос.

Коментарі заборонені.

free counters